T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / EYYÜBİYE - Cumhuriyet İlkokulu

CUMHURİYET VELİLERİ OKUYOR

AİLEMLE BİRLİKTE KİTAP OKUYORUM:Okulumuz Öğrenci ve velileri okul saatleri dışında akşam yemeği sonrası en az yarım saat birlikte okuma etkinliği yapacak.Öğrencilere dağıtılan bir şeftalşi bin şeftali kitabı Aralık ayında bitirilecek ve sonuçta bir değerlendirme sınavı yapılacak ilk üçe giren öğrenci ve velilere çeşitli hediyeler verilecektir.

PROJEMİZİN AMACI: Velilerimize ve öğrencilerimize kitap okuma sevgisini kazandırmak. Kitap okumayı bireyin hayatının her döneminde kalıcı kılmak ve kitap okuma alışkanlığı oluşturmak. Ailelerin çocuklarıyla birlikte verimli zaman geçirmesini sağlamak. Ailede her gün belli bir kitap okuma saati oluşturmak.

 

 

02-12-202402-12-202402-12-202402-12-202402-12-202402-12-202402-12-2024GEREKÇELERİMİZ-1: Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile kitap okuma oranı iyice azalmıştır. Zaten ülkemizde kitap okuma oranı çok düşüktür. Eğitim seviyesi yüksek olan ülkelerde kitap okumak bir alışkanlıktır. Kişi başına okunan kitap sayısı ülkemizle kıyaslanamayacak derecededir. Amacımız kitap okumayı aileler sayesinde çocuklara sevdirmektir. Aileler çocuklar için modeldir, onlar ne yaparsa çocuklar da ailelerinden görerek sosyal öğrenmeyi gerçekleştirir. Biz de Süleyman Sami Kepenek İlkokulu olarak kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında ailelerin önemini vurgulamak istedik. Hem ailelerin hem öğrencilerin kitap okumasını sağlamak amacıyla “Ailemle Birlikte Kitap Okuyorum” projesini uygulamaya gerek duyduk. Okumak insan için en kolay ve etkili öğrenme yoludur. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların başında eğitimsizlik gelmektedir. Geri kalmış toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanı, çoğunlukla yararsız işlerde harcamaktadırlar. Kendisini yetiştirmiş, okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Bilimsel olarak ispatlanmıştır ki, kitap okumanın zihni geliştirmeye katkısı aslında anne karnında başlamaktadır. Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişimi daha sağlıklı olmaktadır.

GEREKÇELERİMİZ-2: Kitap okuyan çocukların düşünceleri, diğer çocuklara göre çok daha zengin olur. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artmaktadır. Okuma çocuğun kelime hazinesini de arttırmaktadır. Yıllık kitap okuma alışkanlığımıza dair hazırlanan istatistiklere bakıldığında ülkemizde kitap okuma alışkanlığının yeterli olmadığını görmekteyiz. Okulumuzdan başlayan bir okuma hamlesi ile okuma alışkanlığı kazandırılması hedeflenmektedir. Dünyadaki kitap okuma istatistiklerini incelediğimizde, gelişmiş ülkelerin insanlarının yıllık kitap okuma oranlarının yüksek olduğu görülmektedir. Okuma kültürü düşük olan bireylerin kendilerini ifade etmekte zorlandıkları görülmektedir. Bu eksikliği gidermek ve iletişim ihtiyacını çağdaş anlamda karşılayabilmek için kitap okumanın vazgeçilmez olmasından dolayı kitap okuma oranındaki artış hayata hazırlanma becerilerinde de artışı getirecektir. Okulumuzda uygulanacak olan “AİLEMLE BİRLİKTE KİTAP OKUYORUM’’ projesi ile öncelikle öğrencilerimize kitap okumayı sevdirme etkinlikleri ile okuma konusunda farkındalık oluşturulacaktır. Kitap okumaya yönelmeleri sağlanacak; böylece kitap okuma kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanmış olacaktır.

UYGULAMA VE İZLEME MEKANİZMASI-3: Ailemle Birlikte Kitap Okuyorum projesi hakkında önce öğretmenler bilgilendirilecek, daha sonra öğretmenler velilere ve öğrencilere bu konuda açıklamalar yapacaktır. Proje ile ilgili afiş hazırlanacak ve okul panolarına asılacaktır. Aileler, birlikte kitap okumak için her gün en az 30 dk. süre ile “kitap okuma saati” belirleyeceklerdir. Kitap okuma saatlerine ailenin okuma bilen tüm fertlerinin katılımı sağlanacaktır. (Bu saatte evde televizyon açılmayacak, internete bağlanılmayacaktır.) Projeye katılmak isteyen veliler öğrencilerinin sınıf/sınıf rehber öğretmenlerine adlarını yazdıracaktır. Proje bitiminde etkinliğe katılan velilerle çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

YÜRÜTME ÜST KURULU: Okul Müdürü:  Müdür Yrd: Proje Koordinatörü: Sıddık TATLI: 

İŞLEM BASAMAKLARI: Okul müdürü başkanlığında okul proje yürütme ekibini oluşturmak. İsmi bildirilen proje uygulama sorumluları, projenin eğitim öğretim boyunca okulda yürütülmesinden sorumludur. Okuma saatini ve okul okuma eylem planını hazırlamak. Proje etkinliklerini kurum personeline, öğrencilere velilere tanıtmak ve yapılacak etkinlikleri belirlemek. Yapılan çalışmaların okul panosunda sergilenmesi için zemin hazırlamak. Okulda/sınıfta veya velileri evde ziyaret ederek kitap okuma etkinlikleri düzenlemek. Velilerin evdeki okuma saatleri: 20.00 – 20.30 olarak tespit edildi. Projenin yürütülmesi için gerekli iş ve işlemleri takip etmek. Her bir veliye hedef olarak, sene sonuna kadar en az beş kitap okumaları gerektiği telkin edilecektir. Kitap temini ve değişiminde rehberlik etmek. Kitap okuma etkinliklerinden örnekler vermek, rol ve model olmak.

 

 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.12.2024 - Güncelleme: 02.12.2024 09:36 - Görüntülenme: 12741
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
okumak,veli,meb,urfa,